Verdipapirskolen – Trend, en enkel innføring!

Advertisement

Jeg startet jo en liten verdipapirskole på bloggen i 2014. Det ble bare til at jeg skrev ett innlegg. Nå tenkte jeg det var på tide å nok en gang ta opp denne lille kuriosisteten jeg valgte å kalle «Fattigfransens verdipapirskole». Dagens tema er trend.

Hva er en trend?
Om du har lest noe som helst om trading eller snakket med noen som har handlet aksjer har du nok hørt uttrykket «The trend is your friend». Eller som jeg liker å si «Trenden, ta å befrend den». Om du er ny til trading er dette ett konsept som er vitalt at du forstår. En trend er en forventning om hvilken retning aksjen kommer til å ta innen en bestemt tidsramme.

I en negativ trend forventer vi at aksjen minsker i pris(ikke nødvendigvis verdi) . I en possitiv trend forventer vi en økning i pris.

Eksempel på en negativ trend
Hvilken retning tenker du denne aksjen har i det store bilde?
SDRL 2

Om du sa opp er det nok lurt at du fortsetter å lese. Svaret er selvfølgelig ned. Det er lett å si i retrospekt at dette er en negativ trend, men når du sitter der foran skjermen kan det være vanskelig å identifisere en trend før du sitter i saksa.

Slik kan vi identifisere en trend
Linjene du ser på chartet over kan være ett nyttig hjelpe middel for å hjelpe det å se om du er på riktig side. »Moving averages» eller glidende gjennomsnitt som det heter på norsk. Heretter kalt MA og EMA(Exponential moving average). En enkel handlingsregel kan være at om du for eksempel kjøper ett brudd av motstand at du holder aksjen til MA linjen krysses på nytt. Personlig bruker jeg 9 EMA for å holde meg litt lengere i momment trade som jeg kanskje ellers ville tatt av ganske raskt.

En annen vanlig måte å bekrefte en trend på er å se etter lavere topper og lavere bunner i nedtrend. Og høyere topper og høyere bunner i en opptrend. Foreksempel en opptrend kunne vært at aksjen går fra 1 til 5, snur ned til 3(høyere bunn) tilbake opp til 8(høyere topp) ned til 6 (høyere bunn) og opp til 10. Men her er det viktig å innse at du ikke kan vite i det aksjen treffer 5 at dette er den første toppen. Dette kan du kun se i ettertid når aksjen har sunket litt. Det er innlysende men kan være utrooolig fort gjort å glemme. Så om du er ute etter å kjøpe dips i en opptrend. Vent til aksjen viser at den har intensjon om å snu eller faktisk har snudd i det du mistenker at en høyere bunn er i ferd med å dannes.

Trend og tidshorisont
Personlig så er jeg ikke en stor fan av hele investeringsmentaliteten. Du vet de som sier at aksjemarkedet er designet for å skape verdi. Og om du holder ett indeksfond vil det til syvende og sist gå i pluss. Historisk sett har jo dette stortsett alltid vært tilfelle. Men å sitte å tviholde og nekte å realisere tap når du ser at det er en fallende kniv er etter min mening helt idiotisk. Dette er gjerne de samme som kjøper aksjer for aksjeutbytte. Eller som kjøper en aksje fordi den er »billig». Dette har jeg nevnt 1000 ganger før på bloggen. Før du går inn i ett trade. Ha en plan. Definer risikoen. Når er det på tide å ta en grasiøs exit? Hva skal til for at du endrer ditt synd på trenden?

Trend er ett veldig enkelt konsept og forstå. Men bare husk at det er forskjellige aktører som opperer  i aksjemarkedet. Noen handler kanskje med en tidshorisont på ett år. Andre en uke. Noen slik som meg kanskje bare noen minutter. I en daglig opptrend kan man finne mange muligheter til å gå short intradag. En aksje kan starte å trende nedover intradag, men fortsatt ivareta den positive trenden om man zoomer litt ut og ser på det store bildet. En grei hovedregel her som vil være med på å booste din sannsynlighet for å havne på riktig side er å kjøpe en aksje som ivaretar trenden på flere tidsrammer. Men den viktigste regelen er at du vet hvilken tidshorrisont du har. Om du er ute etter å holde aksjen i ett par uker er kanskje ikke ett dropp på 0,5% allverden. Noe som forhåpentligvis er reflektert i possisjonsstørrelsen din. På den andre siden om du foretrekker å daytrade representerer kanskje 0,5% ett mye større tap av kapital i kroner og øre.

Dette er ett veldig inkomplett innlegg. Og det er mye som kan sies om trend.Det finnes hundrevis av indikatorer som har som funksjon og identifisere trend. Men dette er de jeg stortsett bruker. Det er enkelt. Brukt av mange. Og gjør det enklere for meg personlig å håndtere ett trade. Jeg liker å ha minst mulig kluss på chartet mitt. Til syvende og siste er de fleste indikatorer uansett et produkt av volum, pris og tid.

Det hadde vært fint med litt input her. Er dette noe som hjelper noen der ute? Jeg vil jo gjerne skrive ting som folk har intresse av å lese. Mye av det jeg skriver her skriver jeg jo for min egen del, men jeg har ikke noe intresse av å publisere og bare skape mer informasjonsstøy om det ikke er til nytte for noen.
Advertisement