Verdipapirskolen – Finn den beste megleren

Advertisement

Såååå, du er interessert i å handle aksjer? Å finne en god megler er veldig viktig, men er langt i fra det første du bør begynne med. Men om du er som meg ignorerer du det tipset og finner deg en megler med en gang slik at du kan begynne å tape penger. Fra spøk til alvor å finne en megler som passer deg og dine behov er veldig viktig. Her er det viktigste du bør vurdere.

Kurtasjestruktur
Kurtasje er kostnaden du betaler for utføre en aksjehandel. Kurtasjestrukturen i norge er ganske samkjørt blant alle meglerne. Du betaler vanligvis en prosentsats av kjøpesummen eller en minimumskurtasje .

Om du gjennomfører en handel med aksjer for 10 000 kroner og prosentsatsen er 0,05% men minstekurtasjen er 95 kroner betaler du 95 kroner og ikke 5 kroner(10 000 x 0,05%).

Om du kjøper aksjer for 1 mill betaler du 500 kroner i kurtasje(1 mill x 0,05%). Fordi verdien av prosentsatsen av kjøpesummen er større en minstekurtasjen.

I utenlandske meglere er det ofte en litt anderledes kurtasjestruktur. Du betaler du veldig ofte en grunnkurtasje opp til f.eks 1 000 aksjer og etter det betaler ekstra for hver aksje. Så foreksempel i megleren jeg bruker om jeg kjøper 1000 aksjer til 1 USd eller 1000 aksjer til 100 USD betaler jeg fortsatt 5 USD i kurtasje.

Handelsplatform

Alt ettersom hvordan du har bygd opp din handelsstrategi kan platformen du kjøper og selger aksjer på være mer eller mindre viktig. En daytrader er avhengig av en live kursfeed, en stabil platform, ordredybde og lynrask ordrelegging. Om du er »investor» klarer du deg kanskje med en nettbasert løsning hvor du verken har live kursdata eller ordredybde.

Dette er meglerne jeg bruker.
Jeg har kontoer hos tre meglerhus. Jeg har en Nordnet-konto. Jeg har en konto hos CMC-norge. Og jeg har en konto hos suretrader

Nordnet
For handel på oslobørs er nordnet egentlig det eneste alternativet jeg ville vurdert. De har den billigste kurtasjestrukturen om du handler relativt små beløp(>100 000), du har tilgang til livekursdata, investeringskonto(med skattefordel), du kan handle ETF-er, ETN, derivater. Om du ønsker kan du også handle stockholmbørsen nokså rimelig.

Hos nordnet har du to muligheter når det kommer til handelsplattform. Du har wintrade og Infront. Infront er en veldig god handelsplattform, men er veldig kostbart(kr 799 pr mnd.). Wintrade er helt ok, men har vært ganske buggy til tider. En periode var det blant annet ca en 5 minutt forsinkelse i kursdata på enkelte chart. Fikk svar fra kundeservice at det var på grunn av at de hadde byttet dataleverandør. Har ikke handlet oslobørs på en stund nå så er usikker på om de har fått fikset opp i datafeed problemet. Utenom det er wintrade tilstrekkelig til å kunne swingtrade. Men om du skal daytrade er nok Infronte ditt eneste reelle alternativ. Oslobørs er etter min mening veldig vanskelig å daytrade. Derfor bruker jeg bare wintrade til min nordnet konto.

Suretrader
Når du trader med amerikansk megler har du noe som kalles Patter day trader rule(PTD). Den sier i bunn å grunn at vist kontoen din er under 25 000 USD kan du kun gjøre 4 handler på en uke. Noe som er håpløst. Så om du starter opp med lite kapital er suretrader egentlig ditt eneste alternativ. Megleren holder til i Bahamas, og er som følge av dette ikke pålagt å følge PDT-regelen. Handelsplatformen du har tilgang til er DAS-trader og det er utvilsomt min favoritt platform. Den ser litt gammeldags ut, men er stabil, responsiv og enkel å bruke.

CMC-norge
Bruker den egentlig kun til å gå short til en rimeligere penger i differansekontrakter som speiler aksjerkursen til underliggende instrumenter på Oslobørs. Shorting på f.eks nordnet er veldig kostbart. Shorting hos suretrader er gratis så lenge aksjen er «Easy to borrow».

Andre alternativer
Alle bankene gir deg stortsett mulighet til å handle aksjer. Men kurtasjen er veldig urimelig og handelsplatformene de tilbyr er absolutt ikke noe å skryte av. Så om du vurdere å gjøre ett lite dypdykk i aksjer, ta en titt på nordnet. De er uten tvil det mest lukrative alternativet om du planlegger å aktivt håndtere aksjeportoføljen din. Du kan gratis opprette en konto hos dem og de tilbyr også handel i fond om du ønsker det.

Om du har planer om å gå inn med mer en 25 000 usd og vil handle nasdaq bør ta en titt på thinkorswim og speedtrader.

Advertisement