Fattigfransens verdipapirskole del 1

Advertisement

I denne lille serien skal jeg ta for meg de mulighetene du har som privatperson til å håndtere pengene dine i aksjemarkedet. Jeg er ikke en finansiell rådgiver og jeg har heller ikke noen utdanning innen finans. Målet mitt er bare å gi deg en helt grunnleggende innføring i denne fantastisk fleksible investeringsmuligheten.

Hvorfor bør du vurdere aksjer som en mulig investering?
Etter min mening er aksjer det beste finansielle instrumentet du kan velge for å investere pengene dine. Det er mange grunner til dette. Aksjer er verdipapiret som er lettest tilgjengelig for folk flest og er i tillegg relativt ukomplisert. Ideen er at du kjøper en aksje til en lavere pris enn det du selger den for. Differansen mellom kjøpskursen og salgskursen er din fortjeneste (minus kurtasje). Du tjener med andre ord penger når aksjekursen stiger. Aksjer er også en ekstremt fleksibel investeringsmulighet. Du kan selge deg ut så lenge det er kjøpere og det beste av alt, du velger din egen risiko. Det er ingen andre markeder enn aksjemarkedet som er så fleksibel og gir deg så mange MULIGHETER til å la kapitalen din vokse. Du har ingen garantier, men muligheten er der.
Aksjer og fond er etter min mening de beste investeringsobjektene. Om du velger fond finnes det mange alternativer og jeg vil anbefale deg til å ta en kikk på ETFer(Børsnoterte fond). ETF markedet er svært likvid og du kan investere i ETFer som følger en index som for eksempel OBX.
Illustrasjon
Så lenge du ikke setter alle pengene dine inn på en høy rente konto er jeg stor fornøyd. På en høyrente konto vil du vanligvis få en rente på mellom 2-5%. Ikke noe du får bakoversveis av med andre ord. Om du velger dette alternativet for 100% av din flytende kapital vil pengen dine med 99,9% sikkerhet bli spist opp av inflasjon.
Om du velger aksjer eller fond har du i alle fall en sjanse til å holde opp med inflasjonsraten. Du har også en større risiko. Men det er en risiko som kan være vært å ta. Det mest risikofylte du gjør er å lukke øynene og bare håpe på det beste.

AnnonseJeg har blitt konfrontert med mange meninger når jeg sier jeg handler aksjer, de fleste negativt ladet. Hadde en kompis som fortalte om en onkel som hadde tapt alle pengene sine i aksjemarkedet. Når jeg spurte han hvilke aksjer det var snakk om viste det seg at det var et aksjefond. Denne onkelen hadde mest sannsynlig mange anledninger til å selge seg ut og jeg mener han selv valgte å gå ned med skuta. Husk, du har alltid et valg i aksjemarkedet. Ingen tvinger deg til å holde på en aksje til selskapet går konkurs. Om du sjekker kursen daglig er det mye som skal til for at alle pengene dine går tapt. Du kan omså sette opp en kursalarm så du får melding om kursen synker til et nivå hvor du begynner å bli nervøs. Eventuelt bruke en Stop-loss ordre.

Dette er selvfølgelig bare mine meninger. Jeg er en ung mann på 22 år med lite erfaring og har ikke akkurat en formue som er til å skryte av så du får gjøre opp din egen menig angående validiteten i det jeg skriver. Mener likevel at forutsigbar positivavkastning i aksjemarkedet er mulig. Selv har jeg handlet med positiv avkastning i ett halvt år på oslobørs. Riktig nok bare en avkastning på 25%, men det slår det jeg hadde fått i banken på flere år.

Advertisement