Noen tanker om ‘Jobb’

Advertisement

Er så mange som klager over jobben sin for tiden så jeg tenkte det var på tide å luftet noen tanker om jobb.

Først må jeg bare si at jeg hater ordet jobb. Når noen sier at de skal på jobb er det gjerne implisert at dette er et stykke arbeid man helst skulle vært for uten. Jeg blir litt små trist når jeg møter voksne mennesker som helt klart misliker jobben sin. Jeg konfronterte en bekjent av meg her om dagen etter at hun hadde småklaget litt på at hun måtte på jobb tidlig neste morgen. Jeg startet samtalen ganske brått og spurte hvorfor hun jobbet der, om hun ikke trivdes?
Hun argumenterte med det samme som man gjerne hører så ofte. «Jeg må på jobb. Jeg må jo tjene penger». Det at du må ha penger er jo på en måte ett gyldig argument, men jeg blir likevel PIIISST hver gang jeg hører dette argumentet. Om du ikke trives på din arbeidsplass må du ikke jobbe der om du ikke ønsker, slutt å klag å finn deg en jobb som du faktisk trives med. Du skal tilbringe 7 timer 5 dager i uken på din arbeidsplass. I tilegg bruker du kanskje en time på å forberede deg og komme deg til arbeidsplassen. Timene adderes fort sammen så om du ikke ELSKER det du gjør så slutt.

Jeg har blitt beskyldt for å være grisk og pengefiksert av en god håndfull av folk. Jeg vil bare være klikende klar. Jeg har ikke noe behov for å bli steinrik.Ett flashy liv med dyre biler og mange matrielle goder er ikke noe jeg lengter etter. MEEEEN, de som sier at penger ikke kan gjøre deg lykkeligeligere, bullshitter seg selv. Penger i seg selv har ingen verdi, men penger er frihet. Hørte en podcast her omdagen hvor intervju objektet mente penger burde omdøpes til ‘frihets enheter’. Om du hadde vært i en posisjon hvor du hadde vist at penger var noe du aldri hadde trengt å bekymre deg over. Om du kunne gjort hva du ville, hvor du ville og når du ville, tror du ikke livet ditt hadde vært bare liiitt enklere?

Det er mitt mål å ‘pensjonere’ meg som 30 åring nettopp for å gjøre hva jeg vil, når jeg vil og hvor jeg vil. Jeg kommer nok i realiteten aldri til å pensjonere meg i ordets rette forstand, men jeg vil ha friheten til å jobbe med prosjekter JEG tror vil tilegge verdi. Høres dumt ut å jeg kjenner at det innebygde Jante-filteret alle nordmenn er født med flippes på(prøv å slå det av), men det er det jeg vil. Jeg vil jobbe med prosjekter som jeg tror tillegger verdi til denne verden, som fyller et tomrom eller løser et problem. Jeg tror også at dette er den ENESTE måten å tjene penger på, lag noe som faktisk har verdi. Alle som tjener penger, tjener penger fordi det budskapet de formidler eller produktet de fronter faktisk gir verdi i en eller annen form.

Folk flest sløser penger og tid(meg selv innkludert). Hvorfor er det slik at vi er så liberal med hvordan vi bruker tiden vår? Tid er noe som du ikke har uendelig av. Du har blitt tildelt ett begrenset tidsrom i historien hvor du har mulighet til å legge igjen ditt fotavtrykk. Ikke vær så dum at du tenker at du skal jobbe helt til du er 62 i en jobb du ikke liker, bare fordi det er ‘trygt’. Fordi jobben har en ‘trygg’ pensjonordning. Suprise, suprise. Å jobbe for andre er aldri ‘trygt’. Hvorfor i helvete skal du bruke halve livet ditt på å jobbe opp til du blir pensjonist for at du tenker du skal ha en behagelig pensjonist tilværelse. WHAT THE FUUUUUCK. Håper du hører en små irritert liten finnmarking inn i hodet ditt når du leser dette for jeg har enda et par poeng jeg vil formidle.

For det første. Du har ingen garanti på at du er så priveligert at du får leve til du er 62 år. Kanskje du dør mens du leser dette innlegget….? Ikke det. For det andre, hvorfor vil du bruke livet til å oppfylle noen andres drøm? Det er selvfølgelig unntak, det finnes mange som ELSKER jobben sin.Som har en god lønn, en god pensjons ordning og som føler de gir verdi i en eller annen form. Hele pakka. Men om du ikke ELSKER det du gjør finn deg en ny jobb og slutt å klag. Vist ikke kommer du til å bruke hele livet til å grave deg ned i et hull, når du endelig skal pensjonere deg å ta en permanent ferie kommer du til å ha gravd deg så langt ned at du vil bruke hele pensjonstilværelsen på å kave deg opp igjen.

Vist du virkelig føler at du MÅ jobbe for noen andre i en jobb du IKKE trives med. I det minste ha som mål å spare så mye av pengene du tjener som mulig slik at du kan gjøre det du egentlig vil så fort som mulig. Det som provosere meg mest med den pengekulturen nordmenn flest er en del av er at de fleste bruker 7-8 timer daglig i en jobb de ikke liker for å kjøpe ting de ikke trenger med penger de ikke har. En skikkelig klisjebombe jeg vet. Men er fortsatt sant.

Det var det jeg hadde på hjertet idag. Da er det bare å flippe Jante-filteret på igjen.

Advertisement