Når er man rik?

Advertisement

Før jeg skriver dette innlegget vil jeg bare påpeke at jeg ikke på noen som helst måte er rik i en materiell forstand. Jeg gjør stortsett hva jeg vil, men jeg er ikke rik, over hodet. Jeg er nokså selvsikker på at jeg en dag kommer til å bli rikere en de fleste, men ikke på bekostning av hva som helst.

Som sagt tidligere gir jeg døyt i uhorvelige mengder med penger. Det som betyr mest for meg er tid. Det er det eneste som har en reell verdi. Penger uten tid er verdiløse. Man kan kanskje argumentere med at det motsatte også er sant, men de fleste av oss har mer en nok, og vi levere i et forbrukersamfunn som av og til for meg til å kaste opp.

Vi bytter fritiden vår bort for å kjøpe mer fritid. Helt idiotisk.

Så hva er min definisjon av rikdom? Når er du rik? Om du jobber 9-16 5 dager i uken med 3 uker ferie og 2 dager ukentlig fri er du per min definisjon overhodet ikke rik. Dette er mitt verste mareritt. Og måtte jobbe for noen andre 5 dager i uken. Et bytte for 5 jobb dager mot 2 fridager. Det er en dårlig ratio. Vist jeg hadde fått en krone får hver gang jeg har måtte jobbe når venner av meg har prøvd å fått meg med på ting. En påsketur til Levi, kan ikke har jobb. En av mine bestevenners bursdagsselskap, kan ikke har jobb. Jeg får ondt i meg bare av å skrive det. Dette er kanskje en av grunnene til at jeg har så stor forakt for vanlige jobber. Jeg har gått glipp av så mange gøye opplevelser.

Hadde det vært slik at jobbene som hadde blitt utført hadde vært til stor verdi for samfunnet hadde jeg nok følt det litt annerledes. Men det er litt av problemet. Jeg mener at det er så utrolig mange jobber i dag som bare er helt unødvendig og som bør erstattes av maskiner asap. Å holde folk i arbeid for å holde folk i arbeid har ingen verdi på sikt. En oppgave som er repedativt og som ikke krever noen form for menneskelig input er helt utrolig dyr arbeidskraft og som jeg skrev om i forgie innlegg er det også en alternativkostnad her. Det er sløsing av den brilliante menneske hjernen, og jeg synes det er ufattelig trist at det er så mange som er så motvillig til å endre tanke mønsteret sitt.

Det er flere ting som plager meg med jobbing. En ting er at kanskje jobben på sikt ikke vil ha noen verdi for samfunnet, en annen ting som kanskje er mye viktigere er at  jobben ikke gir deg noe som helst. Jeg har hatt så mange jobber hvor jeg ikke har fått noe igjen for det. Jeg vil lære nye ting, f.eks lære å bli bedre å omgås folk. Vis jobben har en relativt liten gevinst på den ikke materialistiske fronten er det en veldig tung jobb å gå til.

Jeg vil ikke at du som leser dette nå tenker at jeg er en elitist. Jeg håper ihvertfall ikke at du tenker det. Og det er veldig vanskelig å skrive om penger uten at man kommer frem som en bedreviter. Noe jeg absolutt ikke anser meg selv å være.

Men når er man rik?

Som vanlig sporet jeg litt av… hehe… Så når er man rik? I mine øyne er man rik når kalendern er åpen. Når du eier tiden din og ikke trenger å bekymre deg over å dekke dine faste utgifter. Hva dine faste utgifter er, er jo helt opp til deg. For min egen del holder jeg de ganske lave. Jeg ser stortsett det meste av materielle goder som ett gnagsår på min vei til økonomisk frihet. Jeg bruker en del penger på klær som vanlige folk, men utenom det har jeg veldig få utgifter som kan anses som sløsing…Den eneste grunnen til at jeg bruker peng på klær er for at jeg gjerne ønsker å bli sett på som et fungerende medlem av samfunnet, noe som er vanskelig om du går i Crocs, en hullet joggebukse og en hvit wife beater… Jeg har ikke tid til å prøve å endre synet til folk, og av og til er lettere å bare følge strømmen. Det finnes viktigere ideer å slåss for.
Bortsett fra Pepsi maxen er jeg veldig fornøyd med hvordan jeg bruker pengene mine.

Jeg kan ikke huske hvor jeg leste det men, det er kanskje det jeg anser som den største indiksjon på sann rikdom. En åpen kalender…

Advertisement