Hvilken type er du?

Advertisement

Type 1 – Ansatt 1
I denne gruppen finner vi mennesker som gjerne er risikoavers. De forventer at arbeidsgiver skal gi de trygghet og rutiner i hverdagen.

Som ansatt er mye av rutinene dine allerede planlagt for deg. De fleste står opp til samme tid hver dag. Spiser lunsj til samme tid hver dag. Og drar deretter hjem igjen til samme tid. Du får utbetalt lønn hver måned gjerne uavhengig av hvordan du har prestert. Du trenger ikke å bekymre deg over penger. Skatten trekkes fra uten at du trenger å løfte en finger. Det meste blir rett og slett gjort for deg. Du forventer å få betalt for tiden du har jobbet og ikke nødvendigvis resultatet arbeidet ditt gir. Ofte lever du fra måned til måned og har vanskeligheter med å få pengene til å strekke til. Om du sparer er det gjerne i en såkalt ‘’høyrentekonto’’ fordi du er livredd for å spare i det du anser som risikable fond. (Jeg brukte å være et slikt menneske). Du krever momentant belønning og er som et produkt av dette ikke i stand til å la pengen jobbe for deg. Du lever på lånte penger fra måned til måned og bruker tiden din på å tjene penger for andre.

Type 2 – Bedriftseiere og Frilansere
I denne gruppen finner vi en helt annen type mennesker. Dette er mennesker som er komfortable med litt risiko. Menneskene i denne gruppen velger å få betalt for resultatet av arbeidet deres, ikke antall timer. Som type2 er du fullt klar over at du må jobbe hardt for at ting skal gå rundt, i hvert fall i en periode. Som type2 må du strukturere din egen hverdag. Du må finne egne rutiner og kanskje til og med planlegge andres hverdag. Du må ha en plan A, plan B og helst en plan C i tillegg. Du forventer ikke penger fra andre å vet at du selv må sørge for din egen inntekt. På grunn av dette er du er bevisst på hva du bruke penger på og tenker gjennom forbruket. På den andre siden er du fri til å jobbe med det du ønsker. Du er din egen herre og kan styre din egen arbeidstid. Om du ønsker kan du jobbe 12 timers dager uten at noen tvinger deg til å stoppe. Du vet at du for betalt for resultatet ditt å kan jobbe knallhardt å høste gevinsten av det.

Type 3 – Ansatt type 2
Dette er en gruppe som jeg mener er unik for Norge og andre land med høy reallønn.
I denne gruppen finner vi personer som har et vanlig yrke, men som tenker gjennom forbruket og er smart med pengene sine. Disse personene lar pengene jobbe for dem ikke mot dem. Dette er personer som velger å utsette belønningen i bytte mot ett større utbytte. De forstår at penger avler penger og at om de er flink å spare kan de være økonomisk fri etter relativt kort tid.

Et hypotetisk regnestykke.
Måndelig sparing = 6000 kr
Mnd. Avkastning = 4%

Etter ett år vil du ha en avkastning på pengene dine som tilsvarer 25%. Du vil ha tjent 18 000 kr ekstra som følge av din villighet til å aktivt investere pengene i motsetning til å sette de i banken. Etter 5 år har pengene dine vokst til 1, 4 millioner (forutsett at aktivt håndtere din investeringer). I motsetning til 388 000 som du ville hatt med en årlig rente på 3,8% i banken.

De fleste vil mest sannsynlig klare å spare mer en 6 000 kroner og vil i mange tilfeller klare å slå en månedlig avkastning på 4% ganske lett. (Du kan endre variablene i excel arket)

Oppsummering
Jeg brukte å være en type 1 person. Jeg levde fra måned til måned og var lite bevisst på hvor pengene mine tok veien. Nå har jeg tatt et valg. Jeg ønsker ikke å være en type 1 mer. Jeg vet enda ikke om jeg kommer til å ende opp som type 2 eller type 3, men en ting er sikkert. Jeg skal ikke rote bort denne muligheten som jeg har fått. Jeg er så heldig som får bo i et land hvor selv de i lavtlønnede yrker har relativt høy lønn. Alle i Norge har den inntekten som skal til for å bli økonomisk fri. Når jeg forteller at jeg skal pensjonere meg som 30 åring ler de fleste av meg. Jeg synes egentlig bare synd på dem. Livet handler om mer en jobb og med litt økonomisk disiplin tror jeg de aller fleste av oss har egenskapene som skal til for å kunne være økonomisk fri.

Tid = Penger så ikke sløs bort tiden din.

Runder av med en liten inspirasjons video

Advertisement