Guide: Hvordan sette opp en hjemmeside! Del 1 – Velg platform!

Advertisement

Å sette opp en hjemmeside er i dag ekstremt trivielt. Jeg lagde min første hjemmeside når jeg var 10 år gammel. Den gangen var brukte jeg word å lagde html dokumenter som jeg laste opp med en ftp-client. Deretter var det PHP-sider. Å idag bruker jeg wordpress for de fleste sidene mine.

2000px-WordPress_logo.svg

Hvorfor bruke wordpress?

WordPress er en ekstremt god plattform for de som vil publisere «rich media content». Ting som artikler, fotogalleri for å showcase kunst, kanskje du har en bloggide du ønsker å gjennomføre? Dette er ting som wordpress er eksepsjonelt god på. WordPress har også en nokså solid plugin arkitektur som gjør at du kan utvide funksjonene til en standard wordpress side veldig enkelt. Om du bestemmer deg for å selge ett produkt, kan dette gjøres med kun ett par klikk.

Når bør du ikke bruke wordpress?

Så vi elsker alle wordpress, men når gir det mening å ikke bruke wordpress? Vel, det er en kort liste, egentlig, men om du skal lage noe ekstremt skreddersydd vil nok wordpress veldig ofte være et dårlig valg. Når jeg sier «skreddersydd» mener jeg ikke designet, men funksjonaliteten. Jeg bygger fortiden en slags læringsportal, med ekstremt mye «custom» kode. Å bruke en wordpress side for dette kunne absolutt vært gjort, men det hadde vært mer arbeid å hacke seg rundt en å bare lage alt fra bunn av.

 

Når bør du bruke wordpress?

En wordpress side gir mening i 90% av alle prosjekter. WordPress er perfekt for småbedrifter(og store) som kanskje bare vil poste litt om bedriften sin, kanskje ha en blogg og legge til åpningstider. Gigantisk firmaer som disney, BBC america, MTV news og The new yorker bruker alle wordpress. Flere store aviser bruker også wordpress og du kan fint drive ett stort mediahus fra en wordpress side. Itavisen.no er blant annet en wordpress side.

Er det vanskelig å bruke WordPress?

rawpixel-800771-unsplash

Aldri lagd en hjemmeside? Bruk wordpress. Det er ting som wordpress tar hånd om for deg rett ut av boksen som ellers er veldig, veldig, veeeeeldig mye arbeid. Ting som f.eks SEO(Search engine optimization) som gjør det mulig for google å finne siden din. Du kan også sette opp «analytics» med kun ett par klikk for å se hvor mange som besøker siden din. Annonser kan legges til med en enkel plugin. Backups kan settes opp med kun ett par klikk.

Produsere artikler er enkelt og du får et veldig godt system for publisering av artikler hvor du kan sette opp flere brukere for forskjellige personer med forskjellige aksessnivå. En wordpress side er også veldig portabel, så om de som hoster siden din ikke kan holde trinn med all trafikken du får(noe som er svært usannsynelig) kan du alltids ta wordpress-siden til en annen hosting provider.

Du får alltids hjelp om du bruker wordpress

Siden wordpress er såpass godt etablert er det alltids hjelp å få om du sitter fast. Det er tusenvis av utviklere dere ute som kun jobber med wordpress, som er eksperter på wordpress, som kan hjelpe deg med hva som helst når det kommer til konfigurering av wordpress. Disse utviklerne er også ofte billigere fordi tilgjengeligheten er så stor.

Men hva med squarespace eller WIX?

Squarespace og WIX er faktisk også to ekstremt gode alternativer. Problemet er at de ikke er like fleksible som wordpress. WordPress er en platform som kan hostes hos en hvilken som helst hosting provider så du kan ta med deg content databasen din og poste den hvor som helst. Dette er ikke tilfellet med wix og squarespace. Wix of Squarespace har begge veldig fine layouts å velge fra, men problemet mitt har alltid vært at jeg liker fleksibiliteten wordpress gir meg. En 100% custom side er selvfølgelig mer fleksibel, men wordpress er ett godt kompromiss. Du kan tekniskset programmere egne wordpress themes som er 100% custom, men du får også med deg mye du ikke trenger.

Jeg har akkurat nå 10 wordpress sider ute som jeg hoster på one.com og det har funket veldig bra, aldri hatt noen store problemer, og de har god kundeservice også. Om du lurte, fattigfransen er en wordpress side.

Du kan alltids bygge noe custom etterhvert

Om du finner ut at wordpress ikke er for deg kan du alltids bygge noe custom senere. Om du må gjøre en liten «pivot» er det alltids mulig å sette opp noe 100% tilpasset dine behov. Men i de fleste tilfeller vil nok du oppdage at du kan extende wordpress-siden din til å passe dine behov. Bygge en nettbutikk, no problemo. Ønsker du å starte en «Medlemskapsside», lett som bare det. WordPress er godt testet og relativt fleksibel så det er vanskelig å gå feil med en wordpress side.

100% skreddersydde sider er dyrt. Vi snakker titusener ofte 100 000++. WordPress gjør i mange tilfeller en bedre jobb for en hundredel av prisen. I mange tilfeller trenger du kun å betale for hosting. Hosting er temaet for del 2 av denne lille blogg serien.

Klikk her for å gå videre til del 2!

 

Advertisement