Guide: Hvordan sette opp en hjemmeside! Del 5 – Sikkerhet!

Advertisement

Denne posten handler om sikkerhet. Både personlig sikkerhet og sikkerhet for din wordpress side.

What the fuck is SSL?

Har du lagt merke til at noen sider har prefix https mens andre har http. Om du ser prefikset https har websiden du besøker et aktivt SSL sertifikat. SSL står for «Secure Sockets Layer» og gjør ganske enkelt slik at dataene som sendes mellom din pc(klienten) og serveren er kryptert. Du trenger ikke å vite hva SSL er, bare at du trenger det, spesielt om du skal håndtere sensitiv informasjon eller personlige opplysninger. SSL er også viktig på grunn av oppfatningen du sender til brukerne og søkemotorene. En side uten SSL sertifikat kan ofte få opp varsler pushet av nettleseren om at siden din ikke er sikker. Og i mange tilfeller vil de råde brukerne om å ikke gå til siden.

Slik setter du opp SSL på one.com

Alle sider som blir opprett idag på one.com har ett SSL sertifikat men folk kan fremdeles brukes http:// fremfor https:// . For å fikse dette installer plugin «Really simple SSL». Dette vil redigere alle forspørsler til http://www.dittdomene.no til https://www.dittdomene.no. I neste post skal vi gå over hvordan du installerer plugins.

Guide: Hvordan sette opp en hjemmeside! Del 6 Plugins og Temaer.

Hvordan tar jeg backup av wordpress siden min?

På one.com kan du sette opp automatiske daglige backups. Så om uhellet er ute å noe skjer med siden din kan du alltids gjenopprette siden å alt innholdet på siden. Automatiske backups er viktig, manuelle backups er noe du aldri kommer til å gjøre. Tro meg. Om du fulgte guiden og valgte add-on «Backup og gjennoppretting» trunger du ikke lese mer om backups her.

1. Velg ditt nye nettsted i sidemenyen.
2. Klikk på «Backup og gjenopprette».
3. Aktiver backup og gjenoppretting.

Det koster deg 20 kroner i måneden, men om du bryr deg om blogsiden din å har planer om å invistere tid i å skrive blogginnlegg å poste content er dette en no brainer. Det er ingenting som er så surt som å miste noen man har jobbet med i månedsvis. Jeg mistet en gang en app jeg skrev i Actionscript 3. Jeg brukte sikkert ett par måneder på å lage den så kræsjet hardisken min. 20 kroner i måneden kan spare deg hundrevis av ekstra arbeidstimer om «shits hits the fan».

For ekstra sikkerhet kan du også ta manuelle backups eller installere en plugin som tar hånd om dette for deg.

Noen ord om passordsikkerhet!

En av bakdelene med en wordpress-side er at login interfacet er det samme på de fleste wordpress-sider. Du går til enside.no/wp-admin for å logge inn. Det er tusenvis av botter på internet som traverserer internett for å prøve å finne wordpress sider å hacke seg inn på. Derfor er det viktig å velge ett sterkt passord.

Du MÅ sette et sikkert passord på din wordpress-side. Passordet ditt bør være minst ti karakterer langt, ha store og små bokstaver, og ikke inneholde noen ord. Jeg har hatt tusenvis av forsøkte innlogginger fra botter på hver eneste side jeg har satt opp igjennom årene. Du vil bli forsøkt hacket, 100% garantert.

For ekstra sikkerhet kan du også whitelist din egen IP-address slik at det kun er mulig å logge inn så lenge forespørselen kommer fra ditt nettverk. Men det viktigste er ganske enkelt å velge ett sterkt passord.

Godt passord: fjPpQfdj6d3

Dårlig passord: pa55ord

Unngå spam!

Spam er et stort problem og for å unngå at din personlige email blir spammet bør du unngå å poste den på hjemmesiden din. Du bør også installere en plugin som tar hånd om span kommentarer.

Vet du ikke hva en plugin er? Dette er temaet for neste del.

Guide: Hvordan sette opp en hjemmeside! Del 6 Plugins og Temaer.

 

Advertisement