Guide: Hvordan sette opp en hjemmeside! Del 6 Plugins!

Advertisement

Du har hørt meg nevne plugins mange ganger. Det ligger litt i navnet men om du er usikker på hva en wordpress-plugin er skal jeg gi deg en kort innføring. I den norske wordpress versjonen heter plugins «utvidelser», men ingen refererer til de som «utvidelser».

Hva er en wordpress-plugin?

Du kan tenke på en wordpress plugin som ett lite program. På samme måte som du kan installere apper på telefonen din eller installere en «utvidelse» i chrome kan du installere wordpress-plugins for å ta hånd om forskjellige repetitive oppgaver.

En plugin er ganske enkelt ett lite «program» du kan installere på din wordpress side som tar hånd om «noe» på siden din. En plugin utvider i bunn og grunn funksjonaliteten av din wordpress side. Dette kan være synnelige forandringer i hvordan siden din lastes, eller det kan være ting som er usynlig for de som besøker siden din.

Jeg anbefaler at du installere to plugins i starten.

«Really simple SSL» og «Jetpack»

Really simple SSL

Denne plugin tar hånd om å omdirigere alle brukerne dine slik at de får tilgang til siden din over https.

Så om noen går til http://drinkbloggen.no vil de bli omdirgert til https://drinkbloggen.no

Dette virker kanskje som en bagatelle, men dette er noe som er forventet av en hjemmeside i 2018. Ett gyldig SSL-sertifikat er noe du må ha. Og om du bruker one.com følger siden din med ett SSL-sertifikat.

 

Jetpack

Jetpack er ett monster av en plugin og tar hånd om veldig mange aspekter av din hjemmeside. Vi skal installere jetpack for å få tilgang til helt grunnlegende «Analytics». Med «Analytics» mener jeg bare ting som, hvor mange har besøkt siden din? Hvilke innlegg/sider har flest treff? Hvor mange besøkende har du hatt i dag / denne uken / denne måneden.

 

Slik installere du en plugin!

Installasjonsprossen for plugin er alltid den samme, men det er verdt å merke seg at mange pluginer har ett par ekstra steg etter du har installert og aktivert dem. Men dette er alltid godt dokumentert på pluginsidene. Setup-prosessen for 99% av plugins er noe alle kan gjøre uten å ha noen spesiell teknisk innsikt.

 

Gå til dashbordet

Skjermbilde

 

Trykk på utvidelser->legg til ny i sidemenyen.

utvidelse-leggtilny

 

Søk opp utvidelsen(plugin) «Really simple SSL»

Really simple SSL

 

Trykk «Innstaller nå»

innstallernaa

Vent mens utvidelsen innstalleres
innstallerere

Klikk «Aktiver»
klikkaktiver

 

Nå som utvidelsen/plugin er installert og aktivert må denne plugin også settes opp med å trykke knappen «Go ahead, activate SSL!».

akitveranaaaa

Om du installerer en plugin som etterhvert viser seg å ha en bug kan du deaktivere den ved å gå til «Installerte utvidelser».

innstallerte-utvidelser

Deretter klikker du deaktiver på plugin som du ønsker å fjerne.

deaktiver

Men IKKE deaktiver denne utvidelsen. Vi ønsker at folk skal bruke https når de besøker siden vår.

Utvidelsen/plugin er fortsatt installert, men er deaktivert og vil derfor ikke utføre oppgaven den ble installert for å gjøre. For å slette utvidelsen helt, trykk på «Slett». Du bør slette alle plugins du ikke bruker.

slettplugin

 

Advertisement