Forbrukslån, når er det en god ide?

Advertisement

Før du tar opp forbruksgjeld er det noen ting du bør tenke over. Om lånets formål er å betale for en heisatur til New-york er det kanskje ikke den beste investeringen du gjør.

Generelt sett er forbruksgjeld ekstremt dyrt og du kan ofte regne med en effektiv rente som gjerne er over 10%. I tillegg er det gjerne et etableringsgebyr som om lånet er lite vil utgjøre en betydelig del av lånebeløpet. Uansett er det egentlig bare et tilfelle hvor det å ta opp ny forbruksgjeld kan være fordelaktig.

La oss si du har to kredittkort og ett lite forbrukslån som du ønsker å refinansiere. Dette er en situasjon veldig mange Nordmenn befinner seg i. I mange tilfeller vil det ofte være økonomisk fornuftig å refinansiere hele gjelden under ett lån. Noen ting du bør tenke på før du signere for det nye lånet er…

  1. Er den effektive renten lavere på det nye lånet?
  2.  Er det ett etableringsgebyr? I såfall bør du ta med dette som kostnad av lånet
  3.  Er det andre kostnader knyttet til din eksisterende gjeld?
  4. Hva er løpetiden på din eksisterende gjeld og gjelden du vurdere å ta på deg? Kan du betale den ned raskere og hvordan vil dette i så fall påvirke den reelle kostnaden for lånet du allerede sitter med?

Til syvende og sist er det en påstand som må være sann. Det nye lånet må være billigere for deg en alle de gamle lånene akkumulert med alle kostnader som diverse gebyrer inkludert i regnestykket.(også etableringsgebyr)

Om dette ikke er sant er det ikke under noen omstendigheter lurt(i det minste ikke fra et matematisk perspektiv) å ta opp ett nytt forbrukslån. Selvfølgelig om du glemmer å betale kredittkortet ditt ned hver måned og i tillegg må betale purregebyr blir jo gjerne dette veldig fort mer kostbart uansett. Om dette ofte er tilfellet, kan det å samle gjelden din under ett lån være noe som kanskje gir deg litt ro til sinns. Bare være obs på prislappen.

Om du får refinansiert gjelden din å den består av kredittkortgjeld er det min personlige mening itillegg lurt å kvitte deg med kredittkortene, tiltross for at du kanskje får «fersk» kreditt er det en nedoverspiral som ikke henger på greip økonomisk.

Internett byr på en rekke ressurssider som gir deg et greit innblikk i hva det innebærer å ta opp ny gjeld. På www.norskkreditt.no/refinansiering finner man en fin gjennomgang av hva det vil si å refinansiere gjeld. De har også en oversikt over de største bankene i Norge som tilbyr lån, hvilken rente de operer med og hvilken løpetid de går over. Klikk her for å komme til forsiden av norskkreditt.

 

Forbruksgjeld kan være et fint verktøy som kan hjelpe deg å reparere privatøkonomien eller det kan pushe deg ned i økonomiske problemer som kan være vanskelig å komme seg ut av. Bare bruk nøtta før du tar opp ny forbruksgjeld. For forbruksgjeld er dyrt!

 

Advertisement