Det handler om Risk/Reward

Advertisement

En av de viktigste lærdommene jeg har tatt fra trading er hvordan man bør tenke når det kommer til gevinst og tap. Dette er et konseptet som det virker som de fleste i min krets ikke helt skjønner… Det er greit og feile. Og det er greit og feile mange ganger. Men du bør estimere oddsene din for suksess før du går inn i ett trade eller setter deg i en posisjon som har en relativt stor sannsynlighet for å genere et tap.

La oss si at du tar ett trade. Du har mulighet å tjene 10 000 kroner på tradet. Hvor mye er akseptabelt å risikere på tradet? Vel, det kommer ann på.

La oss si at du anslår at din sannsynlighet for å vinne er 20%. Så med andre ord for hver 5 gang du tar tradet vil du vinne 10 000 kroner. Dette er et trade som absolutt er en mulighet å ta om risikoen du tar er betydelig mindre en gevinsten i ett worst case scenario. Om du annslår at du taper 500 kroner hver gang du tar tradet og taper er dette gode ods.

Trade 1 – Tap -500 kr
Trade 2 – Tap -500kr
Trade 3 – Tap -500kr
Trade 4 – Tap -500kr
Trade 5 – Gevinst 10 000

Summert : 8 000 kroner.

La oss si at du anslår at du vil tape 1000 kroner per tap. (Gyldig trade)

Trade 1 – Tap -1 000kr
Trade 2 – Tap -1 000kr
Trade 3 – Tap -1 000kr
Trade 4 – Tap – 1 000kr
Trade 5 – Gevinst 10 000

Summert 6 000 kroner (Gyldig trade)

 

Men la oss si at risikoen nå øker. Du har fortsatt en 20% sannsynlighet for å lykkes. Men du annslår at tapet vil være på 2 500 kroner.
Så 2 500 kroner tap mot 10 000 kroner gevinst med en 20% sannsynlighet for at tradet går i din favør.

Trade 1 – Tap – 2 500kr
Trade 2 – Tap – 2 500kr
Trade 3 – Tap – 2 500kr
Trade 4 – Tap – 2 500kr
Trade 5 – Gevinst 10 000

Summert 0 kroner (Katastrofal trade).

Det er to grunner til at tradet ovenfor er katastrofalt i mine øyne.
1. Du går inn i ett trade som du vet etter de store talls lov kommer til å ende opp i null i det lange løp.
2. Dette er en stor en. Du kaster bort tiden din. Du betaler en gedigen alternativkostnad.

Tap/gevinst-ration her er veldig god. Men sannsynelighet for tradet er dårlig.

 

I en annen situasjon hvor sannsynlighet din for å lykkes hadde vært høyere la oss si 40%. Ville dette vært et veldig lukrativt trade

Trade 1 – Gevinst – 10 000
Trade 2 – Gevinst – 10 000kr
Trade 3 – Tap – 2 500kr
Trade 4 – Tap – 2 500kr
Trade 5 – Tap -2 500kr

Summert 12 500 kroner.

Risk/Reward utenfor trading

Risiko og gevinst og denne måten å tenke på er slik jeg tenker når det kommer til andre ting jeg jobber med. Som de som leser bloggen sikkert har fått med seg driver jeg og programmere ganske mye. Prosjektet jeg jobber med nå er en handleliste app. Jeg har brukt ganske mye tid på det. Jobbet gratis. Uten noen garanti for suksess med en relativt stor sannsynlighet for å feile.

20% sannsynlighet for at jeg ikke tjener noe.
70% sannsynlighet for at jeg tjener litt og går i 0.
10% sannsynlighet for at jeg tjener veldig mye penger.

Oppsiden er enorm. Og jeg er villig til å tape 10 ganger. Altså ta feil 10 ganger for å lykkes en gang. Gevinst/taps ratioen er ekstremt høyt her. Jeg har relativt lite og tape i økonomisk forstand. Med en enorm oppside. Som jeg hintet til tidligere her er det en alternativkostnad her også som betales. Og den er veldig høy. Men jeg er bevisst på den kostnaden, pluss at det ikke kjennes ut som arbeid. Jeg gjør det delvis fordi jeg synes det er gøy. Og en del av grunnen til at jeg synes det er så gøy er at jeg vet at mulighet til å tjene mye penger og skalere applikasjonen er til stede. Jeg får mulighet til å berører tusenvis av folks liv. I en relativ liten grad. Men jeg vil heller få betalt noen få kroner fra tusenvis en å få betalt tusenvis fra noen få.

Det finnes nok folk der ute som ikke skaper noen betydelig verdi for samfunnet og som lopper uvitende folk for penger med å tilby en tjeneste som ikke skaper verdi i noen form på sikt og som ikke er annet en dødvekt som samfunnet på kortsikt muligens opplever som ett lite oppsving, men som jeg mener på sikt ikke har noen betydelig oppside. Når jeg lager noe, vil jeg at det skal hjelpe noen. Trenger ikke være mange. Men jeg vil lage noe som gjør det det sier det skal gjøre og som ikke har en kostnad i tid og penger for folk som ønsker å teste det ut. Muligheten for å opte ut må alltid være tilstede.

For de som har lyst å følge litt med på mitt siste prosjekt kan følge facebook siden til appen. Jeg har enda ikke gjort noen form for promotering men lenken til facebooksiden ligger under og så fort appen er ute vil det bli annonsert på siden det lenkes til under.
https://www.facebook.com/tilbudslistenapp/

Advertisement