Den viktigste lærdommen jeg har tatt fra Trading!

Advertisement

Vanskelig å si hva det viktigste jeg har lært fra min tid som aktiv «jobby» day-trader. Dette er kanskje det viktigste… Det er greit å ta feil og om ny data tilsier at du tok feil vær villig til å endre ditt ståsted og kanskje til og med ta en stikk motsatt posisjon.

Dette er i sterk kontrast til hva vi blir lært opp til. Det er kanskje et av de største samfunnsproblemene jeg mener vi står ovenfor i dag. Vi blir lært opp til å «Stå for det sier». Det er grunnen til at jeg hater politikk. Alle parter sitter og tviholder på sine meninger uansett hvilke data som blir lagt fram. Ingen er villig til å si at «Hei, kjære kollega. Du er kanskje inne på noe. Kanskje du har rett!» eller «Hvorfor har vi ikke tenkt på dette før»?

Dette er en økonomiblogg og tidligere har fokuset mitt vært veldig på utgiftskontroll. Jeg tror det er en dårlig tilnærming for å nå mitt mål. (Pensjonist inne 30  that is…)Jeg skal selvfølgelig ikke bruke som en idiot, men om jeg kjøper en håndsåpe til 10 eller 20 kroner bør ikke ha noe betydning. Jeg vil være på det punktet hvor jeg ikke trenger å bry meg om pris. Jeg vil skape verdier som gjør at mitt bidrag er så stort at jeg tjener mer per time aktivt arbeid en de fleste tjener på en dag. Utgiftskontroll er viktig, og vite hva du bruker penger på er viktig, misforstå meg rett, men MITT nye fokus er å skape verdi. Fylle et behov. Jo mer jeg leser og jo mer jeg lærer jo mer har jeg troen på at jeg kommer til å pensjonere meg lenge før 30 åring. Jeg ser på alle rundt meg og når jeg snakker med de om penger og sier jeg har som mål å tjene  1 million innen 2017 ler de bare. Som jeg sa til en venn. Det virker som folk tror jeg prøver å utrydde klamydia i Finnmark.

 

La oss si at en «normal» årslønn ligger på 300k i året. Hvorfor er det så hårreisende at jeg tror jeg kan klare å tjene 1 mill? Tenk på all leverage som er tilgjengelig for oss i dag. Jeg kan bokstavelig talt nå ut til en dude i pakistan med ett tastetrykk. Det er så mye infrastruktur som er bygd for distribuering av varer og tjenester online. Rammeverk du kan bygge videre på. All kunnskap du noen sinne kunne trenge er tilgjengelig ved et tastetrykk. Den industrielle revolusjonen er over.

Jeg vil ikke våkne opp om 10 år å se tilbake på alle gangene jeg har solgt tiden min for sjit og ingenting. Alle eventene jeg gikk glipp av fordi jeg måtte jobbe en Lørdagskveld. En dag vil jeg kanskje ha en familie. Jeg planlegger å være tilstede. For de av dere som er foreldre vet nok utmerket godt at barna dine vokser ikke bare opp i helgene. Verden stopper ikke opp selv om du må dra på jobb. Frihet er fortsatt det viktigste for meg. Det er ingenting som er viktigere for meg en tiden min. Jeg bryr meg ikke om penger, matrielle goder, men tid…. Tid til å være med de jeg er glad i og gjøre det jeg elsker.

Jeg elsker jobb. Men om jeg jobber på Rema 1000 hvilken verdi skaper jeg? Svaret. Ingen. Kasse ekspeditører er egentlig verdiløse. De er egeeeentlig ikke nødvendig for å drive salg. Selvbetjening i flere butikker er allerede på vei inn. Etter min mening er de ett kunstig tilskudd til arbeidsmarkedet. Å holde folk i arbeid for arbeids skyld er slavedriving. Det er helt meningsløst. Mange jeg snakker med synes jeg er uansvarlig fordi jeg ikke deler deres verdier om hardt arbeid og ikke ser verdien i mange yrker som utføres i dag. Når jeg snakker om penger og folk kaller meg pengegrisk og lat. Jeg er alt annet en lat og om folk hadde vist alt arbeidet jeg legger inn, hvor mye tid jeg bruker på research. Å stå opp grytidlig hverdag for å jobbe før jeg skal dra på «jobb». Jeg jobber mer en noen andre jeg kjenner. Men jeg jobber ikke for penger. Faktisk er det meste jeg gjør ting som ikke generere mye inntekt. Men det er tingen jeg elsker å drive på med og det er ting som jeg tror overtid vil gi meg en timelønn som går langt forbi dagslønnen til de fleste ansatte. De som kjenner meg best vet at jeg ikke er pengegrisk. Jeg sier aldri opp en mulighet til å kjøpe drinker til folk om jeg ute. Jeg har lånt penger til andre…mange tusen når jeg kun har hatt noen få tusen selv på kontoen.

I det siste har jeg fokusert mye på programmerings virksomheten min og det ser lovende ut. Kanskje jeg feiler, kanskje ikke. Meeeen, jeg skal gjøre som jeg alltid gjør. Gjøre mitt beste for å ikke feile og være fleksibel i min tilnærming til problemstillinger som dukker opp underveis. Day-tradingen min er på vent på ubestemt tid. Trading er fortsatt lukrativt for meg, men jeg tror jeg kan tjene mye mer penger i en annen virksomhet. Finansiell instrumenter kommer til å være en viktig del av den langsiktige planen, men akkurat nå har jeg andre ting å fokuserer på.

Advertisement