Børsnoterte fond (ETF)

Børsnoterte fond eller ETFer(Exchange Traded fund) er fond som er omsatt på en børs. Du kan kjøpe fondsandeler som du kjøper en aksje. ETF-markedet er svært likvid og handelen utføres mommentant.

Det finnes mange forskjellige ETFer. Noen følger en markedsindeks som foreksempel hovedindeksen på oslobørs, mens andre kan speile en sektor eller en råvare.

ETFer byr også på en enkel muligheten til å ta en short possisjon i markedet. Om du tror at vi er på tur inn i ett tungt BEAR-marked kan du kjøpe en ETF som speiler ett fond. Som med andre ord tar motsatt retning av den underligende indeksen.

Eksempel 1
Du tror marked vil gå ned så du kjøper 100 enheter av OBX BEAR.
OBX indeksen faller 2%. Siden du eier OBX BEAR som speiler indeksen har du en possitiv avkastning på 2%.

På den andre siden om du skulle ta feil og markedet fortsetter opp 2% får du en negativ avkastning på -2%.

 

Derfor bør du velge ETFer fremfor ett ‘vanlig’ fond.

  1. Bedre likviditet
    Du kan lukke din fondspossisjon mommentant. Så lenge børsen er åpen kan du lukke din posisjon i løpet av sekunder.
  2. Mindre risiko
    I motsetning til ett vanlig fond kan du sette en stoploss-ordre for å minimere din nedside. Du kan med andre ord bestemme deg på forhånd på hvor mye penger du er villig til å risikere.Min erfaring med vanlig fond er at det gjerne tar ett par dager før du får solgt din fondsandel. Du kan tape mye penger på 2 dager!

Ulemper
Der er kun en ulempe med ETFer som kan være verdt å nevne. Kurtasje. Dette er en liten kostnad du betaler til meglerhuset for å gjennomføre handelen av ETFer. Vanligvis er kurtasjen mellom 39-120 kroner, alt ettersom hvor aktivt du handler og hvilket meglerhus du benytter deg av.

Selv om dette kan ses som ett minus må du sette det i perspektiv. Å betale en liten premium på f.eks 95 kroner for å potensielt spare hundre- om ikke tusenvis av kroner kan være verdt det.

Nordnet tilbyr dessuten nå kurtasjefri spareavtale i ETFer. Noe som absolutt bør sjekkes ut. Les mer om «Kurtasjefri spareavtale i ETFer» her.