Bør jeg investere eller nedbetale gjeld?

Advertisement

Med dagens rekordlave renter kan det være lite fristende å nedbetale ekstra på boliglånet eller sette pengene inn på en vanlig sparekonto. Man ser da gjerne etter andre alternativer hvor man kan oppnå en høyere forventet avkastning. «Problemet» er at en ikke kan forvente en høyere avkastning uten å også måtte bære større risiko.

 

Risikofri investering

Både nedbetaling av gjeld og bankinnskudd er begge risikofrie investeringer. Alle norske banker er nemlig medlem av Bankenes Sikringsfond, som dekker inntil to millioner kroner dersom noe skulle skje med banken.

Sitter du med kredittkortgjeld, forbrukslån eller andre lån med høy rente, er det utvilsomt det beste å nedbetale slike lån først. Man kan eventuelt også se på muligheten til å refinansiere med et forbrukslån eller boliglån, får å få ned rentekostnadene.

Boliglån, studielån og billån gir ikke en fullt så god avkastning på grunn av et lavere rentenivå. Noen velger derfor å se etter andre investeringsmuligheter, mens andre ser på det som en gyllen mulighet til å redusere gjelden. Hva som lønner seg for deg avhenger av din risikoprofil og tidshorisont.

I skrivende stund er det Bluestep Finans, med 2,05 % rente, som har markedets høyeste rente på bankinnskudd. Tar man hensyn til inflasjon og skatt på renteinntekter, vil den egentlige renten derimot ende opp i minus. Det vil si at pengene taper seg i verdi ved å ha de plassert på sparekontoen. Renten på en BSU-konto er høyere (i tillegg til at du får skattefradrag), så det er et gunstigere alternativ for de som har denne muligheten.

 

Investering med risiko

Det nærmeste man kommer risikofri investering er pengemarkedsfond og obligasjonsfond. Her kan man forvente en litt høyere avkastning enn bankinnskudd. Til gjengjeld må man også tåle å se at avkastningen kan bli negativ.

Indeksfond har de siste årene blitt den nye favoritten for småsparerne. Grunnen til det er at indeksfond har vist seg å gi en bedre avkastning enn mange andre aktive forvaltede fond. I tillegg er det svært lave forvaltningskostnader.

Et indeksfond skal kopiere andre aksjeindekser. Det kan være alt fra hovedindeksen på Oslo Børs, til store deler av verdens markeder. Sistnevnte kalles ofte for globale indeksfond. Siden jobben til forvalterne er å kopiere indekser, vil det ikke medføre like mye jobb for forvalterne, noe som er grunnen til et lavt forvaltningshonorar. Ved å investere i indeksfond forsøker du ikke å slå markedet, som svært få lykkes med over tid. Her blir du heller med på utviklingen i markedet.

Men også her kommer man ikke utenom å måtte tåle å se at aksjeandelene svinger i verdi. Det er derfor det ikke anbefales å investere i indeksfond dersom man ikke har tenkt til å beholde andelene i minst fem år.

Som vi nevnte innledningsvis så må en tåle å bære risiko når man søker en høyere forventet avkastning. For en som tidligere kun har nedbetalt gjeld og hatt pengene på bok, har egentlig ingen anelse om det er noe man tåler. Det er først når pengene faller i verdi at man virkelig får testet seg. De som holder seg til planen vil som oftest ende opp med en bedre avkastning enn de som solgte seg ut når verdien på aksjeandelene var på et lavere nivå.

Kort oppsummert så bør man kvitte seg med dyre lån før man investerer penger i andre produkter. Det er viktig å ha en plan på hvor lenge man har tenkt til å investere. Investering til pensjon åpner opp for mer risikable investeringer, enn hva det gjør om pengene må tas ut i løpet av et par år. Husk at du bør velge et investeringsprodukt som du er komfortabel med. Selv om det måtte bety at du ender opp å gå for en risikofri investering, med lavere avkastning.

Advertisement