11 Lærdommer fra en som prøver å lykkes

Advertisement

Jeg vil ikke påstå at jeg er spesielt vellykket i økonomisk forstand. Jeg er lykkelig for det meste, men jeg har vel ikke akkurat akkumulert nok velstand til å kunne si at jeg er «vellykket» som mange kanskje ville sagt. Her er noen lærdommer jeg har tatt fra min tid som «wannabe grunder».

Execute, execute, execute

Skulle hatt dette tatovert i panna. Alltid sett handling fremfor analyse. En handling er mer verdt en analyse. Du kommer aldri til å kunne forutsi alt som kommer til å gå galt. Du vil heller aldri ha tilstrekkelig med data. Datasettet vil endres overtid og hva datasette forteller deg kan variere basert på kontekst… Det du tror vil gå galt vil mest sannsynlig ikke feile.

 

Perfeksjonisme er bortkastet

Å være en perfeksjonist er ikke noe som noen sinne vil gi deg en fordel som «grunder». Å ha en høy standard er en ting, og en viktig ting og. Men om produktete eller tjenesten du prøver å selge inn ikke eksisterer er ikke nødvendigvis perfeksjonisme noe som gir deg en edge. «Chordprog» en av mine apper har i dag mellom 300-400 nye nedlastinger hver dag. Det er ca 30 000 månedlige brukere i skrivende stund. Det er en app som ikke er spesielt god, men siden det ikke eksistere apper som gjør det den gjør kan jeg flyte ganske godt på det og ha en relativ høy possisjon i apper i sjangeren «musikk utdanning». Tilbudslisten som er min andre «ordentlige» app er derimot ikke den første i sin kategori. Å endre vanene til folk er ekstremt vanskelig og for å få folk til å bytte fra Mattilbud appen over til min kommer til å bli en ekstremt tøff jobb. Jeg har brukt for mye tid på appen allerede for å validere ideen, det jeg heller burde gjort hadde vært å laget en rask og enkel MVP med kun kjernefunksjonaliteten. Du vet ikke det du ikke vet så å prøve å ta valg på antagelser kan for bli veldig hårete.

Folk gjør vanligvis ikke det de sier de vil gjøre

Det er en stor forskjell mellom hva folk sier de er villig til å gjøre å hva folk faktisk gjør. Folk kan si de er villig til å betale for en tjeneste, men når du faktisk har noe å selge vil med høy sannsynlighet halvparten backe ut. En bedre strategi er å observere hva folk gjør og basere dine valg basert på hva du observere fremfor hva en person kanskje forteller deg. Folk flest vil gjerne bli likt og i mange tilfeller vil dette ofte kunne farge deres respons. Samme reglen gjelder for aksjehandel. Observer og reager, du vil aldri kunne forutsi fremtidig.

 

Don’t educate the market!

En slags klisje. Går litt på det jeg snakket om tidligere. Endre vaner er vanskelig. Men om du fungere begge veier så om du lykkes kan det være lukrativt. Jeg har vel ikke lyktes på dette punktet.

 

Vær fleksibel

Dette er kanskje ett av de viktigste punktetene både når det kommer til å kunne trade profitabelt og gjennomføre andre prosjekter. Vær fleksibel i måten du tenker. Vær klar over at du kommer til å ombestemme deg. Meninger kan endres seg, og de bør endre seg. Vær villig til å innse at du kan ha tatt feil. Innrøm feil. Aldri føl at du ikke kan endre meningen din. De fleste jeg møter på er dessverre for sta til å innse om de tar feil. Selv om man tar fram og peker til en ekstremt pålitelig kilde vil de fleste tviholde på sine meninger til tross for at kilden man peker til er validert i mye høyere grad en deres egne meninger. Jeg tar feil hele tiden, og jeg prøver alltid å føre en samtale med meg selv, spessielt når jeg er skråsikker, «kanskje jeg tar feil?».

Å være villig til å endre sitt paradigmet om hvordan verden fungere tror jeg er ekstremt viktig.

Choice of perception

Jeg husker ikke hvilken bok jeg leste om dette i men forfatteren snakket om at det viktigste valget du tar er valget om hvordan du velger å se verden. Det er det første og det viktigste valget du tar «Choice of perception». De fleste har et veldig rigid paradigme de opererer under.  Jeg vil ikke være som folk flest. Så jeg prøver å ikke leve som folk fleste, og ikke minst prøver jeg å la være å tenke som folk flest.

 

Knapphet skaper verdi

Knappet av en ressurs er det som gjør den verdifull. En som tenker annerledes er mer verdifull for samfunnet. En ressurs som er tilgjengelig for alle er ikke verdifull. Den gamle klisjen

 

Det er forskjell på meninger og fakta

Å ikke bli fastlåst i sine meninger er en felle som kan være lett å gå i. Nå tenker jeg spesielt på trading. I mine første måneder hvor jeg tradet gikk jeg i denne fellen mange ganger. Å trade meninger som om de er fakta. Nå vil jeg bare være veldig tydelig her. Å trade fakta som fakta er ikke nødvendigvis mer lønnsomt. Vit forskjellen på meninger og fakta. Vit at fakta ikke trenger ikke å bety noe. Meninger kan ha en større innflytelse en fakta og vice versa. Vær oppmerksom på om du betrakter fakta eller om du betrakter din egen oppfatning av situasjonen. Mye av det du leser i bloggen min er meninger ikke alt er fakta. Ikke alt kan dokumenteres som fakta, jeg kan kanskje mene at noe er fakta mens en annen ser på den samme dataen og påstår mine fakta er meninger.

 

Gjør det fordi du synes det er gøy

Om det er trading, programmering eller uansett gjør jeg alltid ting fordi jeg synes det er gøy. Det er alltid en mulighet at jeg aldri kommer til å lykkes. Og om jeg hadde lyktes eller ikke hadde jeg nok mest sannsynlig gjort det jeg gjør nå uansett. Om du må konkurrere med meg kommer du til å ha det tøft. Jeg elsker konkurranse og jeg jobber gjerne 12-14 timers dager i måneder i strekk inkludert helger. Om du ikke synes det er gøy kommer du aldri til å kunne konkurere med de som gjør det fordi de har en lidenskap.

Jeg er ikke den mest talentfulle i noe jeg gjør egentlig, men jeg er nådeløs og kommer til å pushe gjennom ett problem til jeg har løst det.

 

Lær nye ting, abstraher bort detaljene og benytt det du har lært i en ny kontekst

Det er mye å lære om du leter litt. Jeg har foreksempel lært utrolig mye om meg selv gjennom trading. Ikke bare når det kommer til mitt følelses liv men også om andre mennesker. Jeg hater å komme med enda en klisje men… «Den største feilen du kan gjøre er å ikke lære fra dine egne eller andres feil». Så sant, så sant. Lær fra andres feil. Les mye, feil er dyre og har en stor mulighetskostnad så og lære fra andres feil hvor det er mulig er det lureste du kan gjøre. Jeg leser eller hører på lydbøker vær dag i minimum 1-2 timer fordi jeg vet at det finnes smartere folk der uten en meg. Og igjen «Du vet ikke det du ikke vet» så å grave litt kan være viktig. Bøker og lydbøker er en av de få tingene hvor jeg blåser i prisen. Om jeg vil ha en bok kjøper jeg den. Om den koster 100 eller 800 kroner spiller ingen rolle. 800 Kroner for innsikt i lærdommer som noen har tatt ofte gjennom et langt liv er verdt vært øre og vil spare deg(igjen min mening) for et mye høyere beløp en den usle tusenlappen. Les, les, les og lær fra folk som er smartere en deg.

Den raskeste veien fra A til B er ikke alltid en rett linje.

Om du hadde vist hvor du ville ville dette kanskje vært sant. Men livet er rotete, ting skjer. Uventede, kjipe ting skjer. Ting du trodde vær verdifulle for deg vil kanskje ikke være av betydning. Dette er måten jeg velger å leve på. Jeg prøver å bli flinkere til å sette ideene mine ut i livet, jeg har det gøy og jeg prøver bare å kose meg. Jeg tror jeg vet hvor jeg vil. Og jeg har staket ut en kurs. Men jeg er alltid åpen for en kursendring.

Som jeg sa innledningsvis er jeg ikke den mest suksessfulle grunderen du noen gang har møtt. Jeg tror at jeg kommer til å gjøre det ekstremt bra, men jeg vil ikke påberope meg tittelen som «grunder». Føler vel ikke jeg har fortjent det enda. For meg er «grunder» en ærestittel, noe å leve opp til. Grunnen til at jeg skriver disse innleggene er jeg i stor grad for å minne meg selv på hva jeg må tenke på hver dag. Jeg tenker også at det kanskje kan være gøy for de av dere som har fulgt bloggen en stund til å få ett litt større innblikk i hvordan jeg tenker. Mange vil jeg møter sier jeg lever i en annen virkelighet en de. Og det stemmer nok ganske så bra, å tak gud for det. I min virkelighet er det veldig lite som ikke er mulig. Min verden er full av muligheter hvor jeg kan ha en stor innflytelse på utfallet.

Advertisement