10 ting som vil bite deg rumpa som trader!

Advertisement

Jo lengere jeg trader jo mer innser jeg at om du gir en strategi til en god trader vil han finne en måte å få den til å fungere. På den andre siden. Gi den beste strategien i verden til en emosjonelltrader og han vil finne en måte å rote det til. Every fuuuucking time.

Når jeg har ro i kroppen og alt står bra til trader jeg veldig bra. På den andre siden når alt går i dass, som for eksempel når kjærsten…eeehhhm ex-kjærsten min dumpet meg hadde jeg min største tapsdag til tross for at jeg tok ut mesteparten av midlene jeg hadde for å minimere skadene. Å fucke opp i stor grad med så lite midler skal egentlig ikke være mulig … Her er 10 av de viktigste punktene jeg har måtte jobbe med i tilfeldig rekkefølge. Noen føler jeg at jeg har kontroll på, andre absolutt ikke.

1. FOMO
Ohhh loord. Fomo, eller «Fear of missing out». Kanskje det største hinderet å overkomme som ny trader. FOMO leder til at du jager tradet med for stor størrelse. Med de aksjene jeg likere å handle kan jeg godt finne på å jage ett trade litt, men aldri med en full possisjon. Og jeg må fortsatt være sikker på at aksjen har en STOR oppside. Å vente til pullbacket og gå inn når du ser støtte-/motstandsnivåene du har observert holder er en mye bedre strategi.

2. Ignore reverserings signal
Når jeg trader prøver jeg alltid å ta trades som peker i samme rettning som den daglige trenden. Men det har hendt at aksjen treffer ett motstandsnivå gang på gang og selger av på stort volum hvor jeg vet jeg bør ta av en del av possisjonen, men allikevel holder jeg som en idiot. Det kommer jo selvfølgelig ann på hvor mye rom man har å jobbe med. Om jeg kjøpte på 8 og askjen tester 9  er det ikke verdens under gang om man får ett lite pullback eller til og med ett større pullback. Men om du kjøpte på 8 og hvergang aksjen tester f.eks 8,2 kommer det inn en haug med selgere som presser aksjen ned igjen bør man etter min mening ta bort deler om ikke hele possisjonen.
Og ikke ta profit når jeg vet du bør er noe jeg har slitt litt med tidligere.

 

3. Føle at du må bli stoppet ut av en possisjon
Dette var lenge ett tøft hinder for meg å overkomme. Det å føle at jeg måtte bli stoppet ut av possisjonen min. Det er ganger hvor jeg kjøper en aksje fordi jeg ser det begynner å komme inn litt volum og jeg vet aksjen har en historie med å løpe. Om hypotesen du har formet ikke holder bør du lukke tradet selv om du bare er 5 dollar i pluss. Å ha ett timestopp itillegg til prisstopp på en viss type trades kan være fordelaktig. At du har en prefefinert risiko betyr IKKE at du må tape det du risker på hvert  tapstrade.

 

4.Føle at du må treff profittarget

Det er greit å ta av en possisjon selv om den ikke levde opp til forvetningene. Om du tar et moment trade og momentumet fisler av bør du jo selvfølgelig lukke possisjonen. Selv om du kanskje satset på å tjene 100 USD og bare er opp 20 USD.

5. Ikke predefinere risiko
Dette ett VIKTIG punkt. ALLTID gå inn med en predefinert risiko. Dette er mine regler:
Jeg kan max tape 100 USD dollar på ett trade.
Jeg går alltid inn i aksjen og tenker. Om «Shits hits the fan» hvor er det STERK støtte som kan gi meg en mulighet å komme meg ut. Hvis du går inn i en aksje short på 8 USD og det er en «low float» aksje dvs at det er relativt få aksjer som kan trades av den offentlige befolkningen og du vet at denne askjen tidligere har tradet på ett høyere volum en «floaten». Med andre ord er det en hyppig rotasjon av kjøpere og selgere MÅ du i verstefall være forberedt på store svigninger mot deg. $KBIO er ett prakt eksempel fra 2015. Aksjen gikk fra 0.443 til 45,83 USD på under en uke eller en økning på litt over 10 000% om du vil. Dette er en perfekt storm eller en sort svane. Det er sikkert ikke mer enn en til en million sannsynlighet for å havne i denne possisjonen, men det er viktig og vite at det er mulig. Jeg skal gjøre mitt beste for å ikke sette meg i en situasjon som KBIO men om jeg skulle være så uheldig håper jeg at klarer å følge reglene mine.

6. Flytte stopplossen din feil vei
Dette er en HARD regel. Aldri flytt stopplossen din i motsatt rettning av tradet. Vist du trader på long siden kan du kun flytte stoppet ditt opp. Om du er short kan du kun flytte den ned. Ferdig snakket.

7. Adde til en tapspossisjon
Dette er ALDRI en god idee. Vist hypotesen du hadde ikke holder opp mot markedetkreftene. GET OOOOOUT. En ting er å gå inn med en plan å ta motsatt side av en kort siktig trend for å bygge en possisjon på en større tidsramme, men det er en stor forskjell fra å adde til en taps possisjon. Det bør selvfølgelig være en grunn til at du tror aksjen kan reversere på punktet du starter inn, men du er villig til at den går litt i mot deg fordi du tror den store trenden vil holde. Regelen om å alltid ha en predefinert risiko gjelder selvfølgelig fortsatt her.

8.Selge når du bør kjøpe og kjøpe når du bør selge
Gi meg en helt fersk trader… Om du tar motsatt possisjon av hva han ville tatt vil du mest sannsynelig tjene penger. Menneskelig psykologi spiller heeelt enormt mye inn i trading. Generelt sett vil vi mennesker ha det andre vil ha. Om det er knaphet av en ressurs kan du banne bein på at vi vil ha akkurat den ressursen. På den andre siden vist det er overflod synker verdien til resurssen. Overført til trading vil det si at når prisen stiger fort vil veldig mange jage tradet og kjøpe høyt. Mest sannsynelig på toppen. På den andre siden vist det er mange som selger. Vil de fleste holde, holde, holde litt til og selge på bunn. Kriteriene for å gå inn i ett long trade er ofte de samme som å lukke et short trade og vice versa. For å hamre det inn. Om du er long og du ser at «heeei, dette er en god mulighet for å gå short». Lukk long possisjonen. Ikke sloss mot strømmen.

 

9. Not knowing thy tidshorisont

Om du trader og du ikke har den fjerneste aning hva du kan forvente med tanke på prisbevegelse. KOM DEG UT.  Tradet ditt bør være bassert på hva som er rimelig for deg å forvente av en aksje. Ikke baser tradingen din på unntakene. Det er flere faktorer du bør vurdere som float, relativt volum, moment, daglig rekkevidd, motstandsnivåer, tidspunkt på dagen, aksjens pris historikk, katalysatorer som nyheter, generell markedstrend, short float og daglig- og intradag trend. I tillegg følger jeg med på ordredybde, time and sales(alle gjennomførte handler) og S&P500 indeksen. En aksje som trender på flere tidshorisonter er som regel den beste veien å gå, hvertfall om du er heelt fersk til trading. Inn i mellom skjer det at jeg tar et trade som går i mot den store trenden, men da er jeg veldig obs på å ta profit raskt. Dette var noe jeg prøvde å unngå før, men i det siste har det fungerte veldig bra. Så lenge jeg ikke nøler med exiten that is….. Kan jo også nevne at på disse tradene lukker jeg 90% av gangen hele possisjonen med en gang jeg har fått bevegelsen jeg forventet. Men det er viktig å huske at fordelen med å trade med den store trenden er at du kan lukke deler av possisjonen og fortsatt ha en god sannsynlighet for å kunne gni ut mer profitt over en lengre tidshorsisont.

 

10. Ignorere trading volum

Trading volum gir deg utrolig mye innsikt. Før vektla jeg ikke volum i like høy grad, men nå ville jeg kanskje gått så langt som å si at jeg ikke kunne tradet uten. Registrer på hvilke nivåer volum tenderer å komme inn. Er volumet høyt relativt til tidligere dager, tidligere timer, halvtime osv…? Kan du spotte en trend i volumet? Fisler volumet av eller ser det ut til å være litt potensiellt moment som bygges opp? Hvordan er volumet på pullbacks relativt til ellers?  Volum er den viktigste indikatoren(etter min mening) du kan ha på chartet ditt som trader. Volume kan ofte være en slags «emosjonsteller» mer volume  = mer emosjonell trading, mer smerte og mer panikk. Dette kan du som trader utnytte. Er du som meg og liker å trade smalcap, ofte over hypa selskap trenger du volum på chartet ditt!

 

Advertisement